© Pexels

Zeven verdachten voor de rechter voor witwassen drugsgeld motorclub Satudarah

Bij de rechtbank Overijssel staan zeven verdachten terecht voor witwassen van drugsgeld dat afkomstig is van de inmiddels verboden motorclub Satudarah. Het Openbaar Ministerie (OM) eist straffen tot 49 maanden gevangenisstraf.

De hoofdrolspelers in deze zaak zijn leden van Satudarah. Zij verdienen hun geld met de handel in verdovende middelen. Dit levert grote hoeveelheden geld op die niet zomaar uitgegeven kunnen worden. Om dit geld in het legale circuit te brengen, schakelen zij de hulp in van personen die zich voordoen als nette geslaagde zakenlieden, maar die in werkelijkheid hun geld verdienen met het witwassen van gelden.

De verdachten maakten gebruik van een complexe witwasconstructie. Zij gebruikten hiervoor onder meer vele rechtspersonen, bestuurders, katvangers en bankrekeningen verspreid over verschillende landen. Ook leasevoertuigen en nep-arbeidsovereenkomsten werden ingezet.

Surprise party van 127.955,88 euro

Een van de meest opvallende voorbeelden van witwassen in deze zaak is de surprise party van de leider van Satudarah in 2017. Het feest werd georganiseerd in de Amsterdamse Harbour Club en had een prijskaartje van 127.955,88 euro. De betalingen liepen via een evenementenbureau en kwamen vanaf verschillende bedrijven, deels uit het buitenland. Veel rekeningen werden betaald door ondernemingen die weer werden gevoed door contante stortingen. Deze bedrijven hebben geen legitieme economische activiteit die de overboekingen en financiële positie rechtvaardigt.

Woning en dure auto’s

Ook werd er in 2017 een woning gekocht voor een van de verdachten. Het geld is afkomstig uit criminele activiteiten, en dat is volgens het OM overduidelijk voor alle betrokkenen die de overboekingen van diverse rekeningen verzorgen. Ook de verbouwing van ruim vier ton wordt bekostigd uit criminele activiteiten. Ook het wagenpark wordt op deze manier betaald. Een Range Rover wordt voor ruim 66.000 euro gekocht. Andere dure auto’s worden met tussenkomst van een katvanger op naam van een bedrijf gezet. Ze worden via lease contracten door de Satudarah leden gebruikt, zonder dat er voor betaald wordt.

De officier van justitie:

“Vaak wordt witwassen gezien als een witte-boorden feit. Het kent geen directe slachtoffers en er wordt over gesproken als een minder kwalijke vorm van strafbaar handelen. Sterker nog, af en toe wordt er nog met enige trots over gesproken, want men was zo handig om er mee weg te komen. De realiteit is dat witwassen een van de meest complexe en lucratieve schakels vormt in de criminele keten. Een succesvolle witwasketting opbouwen vergt specifieke kennis en vaardigheden. Het vereist communicatieve vaardigheden om zowel in de onderwereld als bovenwereld vertrouwen en een netwerk op te bouwen.”

Verdachten geëist tot 49 maanden gevangenisstraf

De verdachten hadden allen een eigen rol in deze complexe witwasketting. Tegen de man die als katvanger fungeerde eist het OM slechts een taakstraf. Maar voor de rest vindt het OM een forsere straf van toepassing. De verdachten hebben doelbewust en berekend gezocht naar de allerbeste manier om de hardste vorm van criminaliteit te faciliteren, aldus het OM, om criminele (en inmiddels verboden) Outlaw Motorcycle Gangs te faciliteren, enkel en alleen vanwege financieel gewin. Tegen deze verdachten worden straffen van 9 tot 49 maanden geëist. De hoogste eis is tegen de twee verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het bedenken en opzetten van deze constructies.