Buit pakken na geslaagde plofkraak op geldautomaat ING in Albert Heijn. © Opsporing Verzocht

Zwaargewonde gedumpt bij ziekenhuis Eindhoven wordt overgeleverd aan Duitsland voor plofkraak

Een man die zwaargewond bij een ziekenhuis in Eindhoven werd gedumpt, wordt overgeleverd aan Duitsland voor een plofkraak.

Dat heeft de rechtbank bepaald. De Duitse autoriteiten hadden het verzoek ingediend omdat ze denken dat de Nederlander betrokken was bij het opblazen van een geldautomaat, in de nacht dat hij gedumpt werd bij het ziekenhuis.

De 19-jarige man werd in november vorig jaar met ernstige verwondingen achtergelaten bij het Catharina Ziekenhuis. Op beelden is te zien hoe hij uit een zwarte Mercedes wordt gehaald en vervolgens in een rolstoel is gezet. Twee mannen stappen vervolgens in de Mercedes en rijden met hoge snelheid weg. De politie vermoedt dat de verdachte betrokken was bij een plofkraak in Duitsland. In de plaats Neuss werd die nacht een geldautomaat opgeblazen.

De Duitse politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn ervan overtuigd dat de gewonde Nederlander betrokken was bij de plofkraak. Zelf ontkent hij iets te maken te hebben met het opblazen van de geldautomaat. De zware verwondingen heeft hij naar eigen zeggen opgelopen nadat hij werd aangereden door de Mercedes waarmee hij werd afgezet. De Duitse autoriteiten hebben gevraagd om zijn overlevering en dit is nu toegekend door de rechtbank.