Naar nu blijkt is de zware crimineel Mehmet K. vorige maand op vrije voeten gesteld terwijl hij nog ruim vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf moest uitzitten. De rechtbank Midden-Nederland heeft dit inmiddels bevestigd.

K. was veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor betrokkenheid bij een bende plofkrakers. Vorige maand werd hij plotseling vrijgelaten nadat er een rechterlijk bevel bij de gevangenis was afgeleverd waarin stond dat hij per direct op vrije voeten moest komen.

In het bevel werd, hoogstwaarschijnlijk door een tikfout, uitgegaan van zes maanden celstraf, terwijl K. in werkelijkheid ruim zes jaar opgelegd had gekregen. De crimineel die al zeven maanden had doorgebracht in de cel liep vervolgens wandelend de gevangenis uit.

Justitie is direct een zoekactie gestart naar de verdachte, maar dit is tot nu toe zonder resultaat gebleven. Vermoedt wordt dat hij naar Turkije is gevlucht. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland.

Een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht zegt dat er iets mis is gegaan in het computersysteem. ‘Door een menselijke fout is een verkeerde straftermijn ingevoerd en doorgestuurd naar het OM. We balen hier met zijn allen stevig van’, aldus een woordvoerder.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl