De politie heeft na nauwe samenwerking met de politie in Kroatië, voorkomen dat een grote partij illegale zware wapens vanuit Kroatië naar ons land werd gehaald. 

Eind vorig jaar kwam bij de Dienst Regionale Recherche informatie binnen dat een 42-jarige man uit Den Bosch van plan was om zware wapens vanuit Kroatië in te gaan voeren. Direct werd een groot onderzoek opgestart. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de partij wapens mogelijk rond de feestdagen naar Nederland vervoerd zou worden. Verder onderzoek wees uit dat het vervoer op woensdag 7 januari plaats zou vinden.

Woensdagochtend was het zo ver en hielden agenten in Kroatië het busje met de wapens tegen. De bestuurder, een 64-jarige Nederlander woonachtig in België, werd aangehouden. Tegelijkertijd werden op zes locaties in Kroatië huiszoekingen gedaan en werden nog eens tien mensen gearresteerd.

Op datzelfde moment kwam ook de recherche in Nederland en België in actie. In België werden op twee plaatsen huiszoekingen gedaan en werd één verdachte aangehouden. In Nederland werd op vier verschillende plaatsen gezocht. Daarbij werd de 42-jarige hoofdverdachte uit Den Bosch aangehouden. Een 38-jarige Bosschenaar is opgepakt als medeverdachte. Beide mannen zijn in verzekering gesteld en zitten nog vast.

In het busje in Kroatië troffen agenten onder meer zes raketwerpers, een zware mitrailleur, een aantal Kalasjnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten en een hoeveelheid munitie aan. Op de doorzochte locaties in Den Bosch en Hedel werden onder meer vuurwapens, handgranaten, munitie en drugs gevonden. Het onderzoek naar de wapenhandel loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.