Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel geëist voor plannen aanslag met explosief op bedrijfspand Rotterdam

Op 13 oktober 2023 werd een 18-jarige man uit Almere gearresteerd bij een bedrijfspand aan de Doklaan in Rotterdam, in het bezit van een explosief.

Het explosief, bestaande uit een kilo flitspoeder afkomstig uit tientallen Cobra’s, werd ontdekt tijdens een politieactie. Uit het daaropvolgende onderzoek kwamen nog twee verdachten naar voren: een 19-jarige man uit Emmeloord en een 20-jarige man uit Dordrecht. Tegen hen is respectievelijk 20 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, en 9 maanden celstraf, waarvan 3 voorwaardelijk, geëist voor het voorbereiden van een aanslag. Beide straffen zijn gekoppeld aan een proeftijd van drie jaar.

Voorbereiding op explosies

In de nachten van 12 en 13 oktober werden twee pogingen ondernomen om een explosie bij het bedrijf te veroorzaken, wat uiteindelijk in de nacht van 13 oktober lukte en schade aan het pand veroorzaakte. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hadden de verdachten een rol in de mislukte poging op 13 oktober door het explosief te regelen en hun medeverdachte naar het pand te brengen. Deze medeverdachte kreeg eerder 186 dagen jeugddetentie (waarvan 90 dagen voorwaardelijk) met een proeftijd van twee jaar.

Voorbereidingshandelingen bewezen

Hoewel er geen succesvolle explosie aan de drie mannen kan worden toegeschreven, bewezen de voorbereidingshandelingen hun betrokkenheid. De Almeerder werd in de buurt van het pand met het explosief aangetroffen, dat nog niet was geplaatst. Uit het onderzoek bleek dat de mannen regelmatig contact hadden voorafgaand aan de poging. De verdachte uit Emmeloord regelde bijvoorbeeld het explosief en een gasaansteker en vervoerde zijn medeverdachte naar Rotterdam, waar hij overstapte in de auto van de andere verdachte die naar de Doklaan reed.

Impact en strafverzwaring

De officier van justitie benadrukte de ernst van de voorbereidingshandelingen en de impact op de samenleving en het slachtoffer. “Wat de aanleiding voor deze voorgenomen ontploffing is geweest, is onbekend en zal wellicht onbekend blijven,” zei de officier. In veel gevallen zijn conflicten in het drugsmilieu, kopieergedrag, familieruzies of financiële motieven de oorzaak.

De verdachten hebben bijgedragen aan gevoelens van onveiligheid, boosheid en frustratie, vooral bij de eigenaar van het bedrijf dat drie dagen op rij doelwit was. De officier concludeerde dat dit zwaar moet worden aangerekend aan de verdachten.