De Marokkaans-Nederlandse politieagent Anis Raiss (29) werkzaam in Amsterdam is in mei door twee ‘collega’s’ in Twente in een cel gegooid omdat ‘hij er helemaal niet uitziet als agent’.

Dat meldt NRC Handelsblad. De 29-jarige Anis Raiss was samen met zijn broertje naar een politiebureau in Enschede gegaan om aangifte te doen. Toen de agenten niet zo gewillig waren om de aangifte op te nemen, ondanks het feit dat er een afspraak was gemaakt om aangifte te doen, maakte Raiss zich bekend als politieman. Dit ging er niet in bij de Twentse agenten want Raiss ziet er in hun ogen helemaal niet uit als agent. Hoe zo een agent er dan uitziet is een raadsel. Maar we gokken op heel wit en blond, in de ogen van de betrokken agenten.

De situatie liep compleet uit de hand want zijn zogenaamde collega’s weigerden in het systeem op te zoeken of hij ook daadwerkelijk een agent is. De Amsterdamse politieman is in het verleden zelfs bekroond met een zilveren pen als modelagent. Hier hebben ze in Twente blijkbaar schijt aan en de politieman werd hardhandig gearresteerd en in een cellencomplex gegooid. Pas de volgende dag mocht Raiss weer weg toen bleek dat hij zonder reden is aangehouden.

De betrokken agenten waren zeer onbeschoft tegenover hun eigen collega. Toen hij vertelde werkzaam te zijn bij de politie zei een onbeschofte collega/brigadier je werkt zeker bij de schoonmaak. Als agenten hun eigen collega’s al etnisch profileren en zo onbeschoft behandelen hoe zit het dan met de ‘normale’ burgers met een kleurtje of die er op een andere manier anders uitzien, zoals tattoo’s of iets dergelijks. Wat een belachelijke gang van zaken.