Foto ter illustratie. © OM

8 jaar geëist tegen man in beeld door Sky ECC chats met ‘El Presidente’ Jos L. over cocaïne naar Nederland

Tegen een 47-jarige man, die verdacht wordt van grootschalige internationale drugshandel, is een gevangenisstraf van acht jaar en een boete van 200.000 euro geëist.

De man werd in mei 2022 in Servië gearresteerd en een jaar later uitgeleverd aan Nederland. Op donderdag 27 juni werd hij in Rotterdam berecht, waar het Openbaar Ministerie (OM) bekendmaakte dat er procesafspraken waren gemaakt met de verdediging.

Achtergrond en Arrestatie

De verdachte, afkomstig uit Utrecht, verhuisde in 2021 naar Montenegro. Hij werd gearresteerd tijdens een bezoek aan Servië, op verzoek van Nederland. De politie kon hem identificeren door onderschepte berichten op de versleutelde chatdienst Sky-ECC, waaruit bleek dat hij een prominente rol speelde bij de organisatie van grote drugstransporten.

Betrokkenheid bij Cocaïnesmokkel

De man wordt in verband gebracht met vier transporten, waarbij in totaal ongeveer 1400 kilo cocaïne werd gesmokkeld vanuit Zuid-Amerika naar verschillende Europese havens, waaronder Antwerpen, Rotterdam, Le Havre en Valencia in 2020. Hij gebruikte de alias “Picasso” in de chatgroepen waar de transporten werden besproken.

Onderzoek en Bewijslast

Politieonderzoek, ondersteund door gegevens van Albanese autoriteiten en vakantiefoto’s van de verdachte, bevestigde zijn identiteit als “Picasso”. De verdachte droeg op foto’s dezelfde zwarte slippers die ook op foto’s in de Sky-ECC berichten te zien waren. Verder kwamen zijn taalgebruik en specifieke uitdrukkingen overeen met de berichten van “Picasso”.

Samenwerking met Andere Verdachten

In de chatgroepen waarin “Picasso” actief was, gebruikten andere deelnemers schuilnamen zoals “El Presidente” en “El Ganador”, waarvan sommige inmiddels zijn gekoppeld aan veroordeelde criminelen zoals Jos Leijdekkers. De groepen bespraken onder andere een transport van 259 kg cocaïne in februari 2020, die later werd onderschept in een container in Antwerpen. De verdachte zelf organiseerde ook groepschats, waaronder één voor een partij van 300 kilo cocaïne in augustus-september 2020.

Procesafspraken en Strafmaat

Het OM en de verdediging hebben afspraken gemaakt om de strafeis met een derde te verlagen in ruil voor medewerking. De rechter heeft echter de vrijheid om deze afspraken naast zich neer te leggen. Het OM benadrukt dat dergelijke procesafspraken bijdragen aan een efficiënte afhandeling van strafzaken, wat de capaciteit voor andere onderzoeken vergroot.

Aanpak van Criminele Machtsstructuren

De officier van justitie legde uit dat deze zaak deel uitmaakt van een bredere strategie om criminele machtsstructuren te verstoren, met name rondom de drugshandel. Deze aanpak richt zich op het verstoren van de financiële basis en de organisatie van criminele netwerken door belangrijke spelers te arresteren.