© US Army via Wikimedia Commons

10 jaar cel en TBS geëist voor kogelregen bij beschieting consulaat Saudi-Arabië in Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 10 jaar cel en tbs geëist voor het schieten met een semi-automatisch vuurwapen op het consulaat van Saudi-Arabië in Den Haag.

Op 12 november 2020 hoorde een beveiliger schoten en belde direct de politie. Een man opende buiten het vuur op het gebouw. Toen de agenten arriveerden was de schutter al gevlucht. De politie stelde een onderzoek in en hield diezelfde dag nog een 40-jarige man uit Zoetermeer aan. Hij was in beeld gekomen omdat hij eerder de ambassade met leuzen had beklad. Ook had hij extreme, vaak jihadistische uitlatingen gedaan tegen de ambassade en tegen Nederland. De man bekende de schutter te zijn geweest, maar ontkende dit later weer. Zijn DNA is echter op één van de 29 kogelhulzen aangetroffen.

De verdachte was boos omdat hij van de ambassade geen toestemming kreeg Saoedi-Arabië te bezoeken, terwijl hij koste wat kost op pelgrimstocht naar Mekka wilde. Met het schieten wilde hij afdwingen dat Saoedi-Arabië hem alsnog zou toelaten, aldus een woordvoerder van het OM. Tegen de man is een straf van 10 jaar en tbs geëist voor onder meer opzettelijke geweldpleging en poging moord. Volgens psychologisch en psychiatrisch onderzoek lijdt de verdachte aan grootheidswaan en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.