© Politie

Tot 12 jaar gevangenisstraf geëist voor grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar gevangenisstraf geëist voor de grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in Nederland.

Het gaat om het cocaïnewasserij in een manege in het Drentse Nijeveen waar de politie op 7 augustus 2020 binnenviel, een lab in Kwintsheul en een in Wijk en Aalburg. Op die datum trof de politie in een loods in Apeldoorn een groot aantal ‘big bag’-zakken aan met daarin 125.000 kilo steenkool, waarin 22.000 kilo cocaïne zat verstopt. De big bags bleken vanuit Colombia naar de haven van Rotterdam te zijn verscheept in containers en vanuit daar verder te zijn vervoerd.

‘Verdachten hebben allen een rol gespeeld in een zeer professionele criminele organisatie die in steenkoolachtig materiaal opgeloste cocaïne invoerde vanuit Colombia, verwerkte in verschillende laboratoria en verkocht aan afnemers in binnen- en buitenland.’ Aldus de officier van justitie.

Negen verdachten stonden in de rechtbank Amsterdam terecht. Tegen verdachten S, G, en C.O. eiste het OM 10 jaar gevangenisstraf. Tegen verdachten D, D en F. luidt de strafeis 8 jaar. Verdachten W.J. moet, als het aan het OM ligt, 7 jaar de cel in. Verdachten K. en T., 4 jaar. Eén van deze verdachten heeft de Colombiaanse nationaliteit, de rest de Nederlandse. Twee verdachten zijn in Peru geboren. Hun leeftijden variëren van 34 tot en met 59 jaar.  

De hoogste straf is geëist tegen een man die nog voortvluchtig is. Het gaat om de 52-jarige Turkse-Nederlander Oguz H. uit Tilburg. Volgens het OM had hij de algemene leiding over de productie van de cocaïne en bood hij grote hoeveelheden blokken cocaïne te koop aan, nadat die in de labs waren geproduceerd. De rechtbank doet in maart 2022 uitspraak in deze zaak.