10 jaar en tbs geëist voor met ruim 60 messteken om het leven brengen man in Amsterdam

Justitie heeft 10 jaar en tbs geëist voor het doodsteken van een man in een pand in Amsterdam. Het slachtoffer werd met meer dan 60 messteken gedood.

Een 39-jarige man uit Rotterdam staat terecht voor de gruwelijke dood van een 42-jarige man uit Amsterdam. Het slachtoffer werd in januari 2022 levenloos aangetroffen in zijn appartement aan de VOC-kade in Amsterdam, nadat collega’s hem al enkele dagen niet hadden kunnen bereiken. De man bleek meer dan 60 messteken te hebben gekregen, waarvan twintig vitale delen hadden geraakt. Het bloedverlies werd hem fataal.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Rotterdammer ervan de dodelijke steken te hebben toegebracht. Tijdens de stafzaak tegen hem heeft de officier van justitie tien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte en het slachtoffer elkaar af en toe zagen, samen verdovende middelen gebruikten, seks hadden en dat de verdachte regelmatig geld of goederen ontving van het slachtoffer. De politie heeft in de woning een mengprofiel gevonden met daarin DNA van zowel het slachtoffer als van de verdachte in bloedsporen op twee plekken in de woning, op de achterzijde van de trui en op de broek van het slachtoffer.

De verdachte beweert dat hij vaker in de woning van het slachtoffer was en zijn kleding wel eens droeg, waardoor zijn DNA in de mengprofielen op de kleding terecht kan zijn gekomen. Hij beweert ook dat er een onbekende man in werkkleding in de ochtend van 25 januari 2022 ruzie had met het slachtoffer over geld. Tijdens de hevige discussie zou de man in werkkleding een mes hebben getrokken en de verdachte zou het mes hebben willen pakken, waarbij hij gewond raakte. De politie heeft dit scenario onderzocht, maar het wordt op geen enkele manier ondersteund.

Een psycholoog en psychiater hebben bij de verdachte ernstige stoornissen geconstateerd. Die waren volgens hen aanwezig op het moment dat de 42-jarige man werd gedood en hebben naar alle waarschijnlijkheid ook een rol gespeeld. De verdachte kan de doodslag in verminderde mate worden toegerekend. Dat betekent dat hij deels verantwoordelijk kan en moet worden gehouden voor wat hij heeft gedaan.

De nabestaanden van het slachtoffer moeten leven met de wetenschap dat hun geliefde op gruwelijke wijze om het leven is gebracht, zonder te weten waarom dat is gebeurd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.