Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

10 jaar geëist tegen ondergrondse bankier met uitkering in flatje Zaandam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank Oost-Brabant een gevangenisstraf van 10 jaar geëist tegen een 42-jarige man uit Zaandam. De man wordt verdacht van witwassen, cocaïne- en xtc-handel en valsheid in geschrift.

De verdachte, een in Colombia geboren man, woonde met zijn partner in een flat in Zaandam. Hij leefde er eenvoudig en onopvallend van een uitkering. Bij een doorzoeking van de woning in 2020 werd een notitieboekje met toegangscodes voor crypto wallets gevonden. Het onderzoek wees uit dat de man vermoedelijk een ondergrondse bankier is, in dienst van de internationale drugshandel.

In een paar jaar tijd voerde de man wereldwijd cryptotransacties uit voor een bedrag van ruim 11 miljoen Amerikaanse dollar. Hij verzorgde cryptotransacties in diverse landen en steden, tegen een commissie van 4 tot 6 procent. Hij voerde daarnaast ook transacties uit in gewone valuta.

De man was al eerder tot forse gevangenisstraffen veroordeeld. Ook na zijn strafoplegging vanwege de geldoverdracht ging hij door met zijn ondergrondse bankierswerk.

Uit chat-gesprekken op in beslag genomen telefoons is ook de verdenking gerezen dat de man direct betrokken is geweest bij de voorbereiding van transporten cocaïne en de uitvoer van xtc.

De man staat ook terecht vanwege het vervalsen van documenten, zoals een werkgeversverklaring, salarisspecificaties en bankafschriften.

De rechtbank doet op 15 september uitspraak.

Reactie OM

In een toelichting op de strafeis zei de officier van justitie dat ondergrondse bankiers een sleutelrol hebben binnen de georganiseerde misdaad. “Een ondergrondse bankier zorgt er ook voor dat deze criminele betalingen buiten het zicht van de autoriteiten plaatsvinden. Dat is zijn belangrijke, cruciale rol.”

“Net zoals systeembanken onmisbaar zijn voor de legale economie”, zei de officier van justitie, “zijn ondergrondse criminele bankiers, zoals de verdachte, dat voor de illegale economie. En dat is een gevaarlijke illegale economie: een economie van corruptie, bedreigingen en liquidaties waarin crimineel geld het uiteindelijk kan winnen van de rechtstaat, zoals recent in Ecuador.”