De gezochte verdachte achterop een scooter na de liquidatie. © Politie

10 jaar gevangenisstraf voor doodschieten Omar ‘Centjes’ in Amsterdam

De rechtbank heeft 10 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het doodschieten van Omar ‘Centjes’ in Amsterdam.

De twee verdachten, de 21-jarige voetbaltalent Nora O. en de 22-jarige Ismael el B., zijn schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij. El B. heeft volgens de rechtbank de schoten gelost en is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. De straf die O. opgelegd gaat krijgen op een later moment vastgesteld worden, omdat aanvullend onderzoek nodig is naar een eventueel mogelijke tbs-maatregel.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het om een vooropgezet plan. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 20 jaar en 16 jaar plus tbs tegen de verdachten. Volgens de rechtbank is er geen sprake van moord en heeft El B. schuldig bevonden aan doodslag aan O. aan medeplichtigheid aan doodslag.

De 29-jarige Omar Essalih alias ‘Centjes’ of ‘Omar Soesie’ werd in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 mei 2020 op de hoek van de Panamalaan met de Borneolaan doodgeschoten. Na de moord is een brandende BMW teruggevonden die eerder in de Bijlmer was gestolen. Vanwege de ernst van het incident is destijds direct een Team Grootschalige Opsporing (TGO) onderzoek opgestart. Uiteindelijk werden twee verdachten aangehouden.

Beide verdachten hebben verklaard dat ze samen met het slachtoffer een inbraak zouden plegen. Er zou ruzie zijn  ontstaan die volledig uit de hand was gelopen. Ze ontkennen in ieder geval de avond van 2 mei op pad te zijn gegaan met het plan om de 29-jarige Centjes om het leven te brengen. Op basis van forensische sporen, de track-and-trace gegevens van een huurauto, camerabeelden en getuigenverklaringen kwam het OM tot de conclusie dat er wel degelijk sprake was van een vooropgezet plan.