100.000 euro cash en vuurwapen gepakt bij invallen in onderzoek WhatsApp-hacking en fraude

De politie heeft in een onderzoek naar WhatsApp-hacking en vriend-in-noodfraude meerdere verdachten aangehouden.

Het gaat om een gezamenlijk onderzoek van cybercrimeteams van de politie uit Rotterdam en Limburg. Tijdens het onderzoek kwamen drie verdachten in beeld en zijn aangehouden. Het gaat om twee mannen van 17 en 18 jaar oud en een 57-jarige vrouw. Het drietal is afkomstig uit Den Haag.

De oplichters hackten door WhatsApp-accounts aan te maken met naam en telefoonnummer van slachtoffers. De oplichters bemachtigden vervolgens op slinkse wijze de verificatiecodes voor die accounts. De oplichters koppelden die codes daarna aan de accounts van de slachtoffers, waardoor de oplichters vanaf de accounts van de slachtoffers berichten konden versturen.

Dan stuurden de oplichters, vanaf de gehackte WhatsApp-accounts, zogenaamde vriend-in-nood-appjes naar de contacten van de slachtoffers. Dat zijn appjes waarin wordt gevraagd om snel geld over te maken. De slachtoffers van die vriend-in-nood-appjes dachten daadwerkelijk met hun kennis/familielid in gesprek te zijn, en geloofden het dus als hij/zij betaalverzoeken deden. Zij maakten geld over om een ‘vriend in nood’ te helpen. Daarmee wisten de verdachten duizenden euro’s afhandig te maken van de slachtoffers.

De twee mannelijke verdachten worden beiden verdacht van oplichting, computervredebreuk en identiteitsfraude. De 57-jarige vrouw, en tevens moeder van één van de twee jongens, wordt verdacht van witwassen. Bij de doorzoekingen werd onder meer 100.000 euro, luxe goederen, een vuurwapen, computers en telefoons in beslag genomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.