106 aanhoudingen in cyberzaak gelinkt aan maffia met ruim 10 miljoen euro buit

Bij een grote actie in een cyberzaak gelinkt aan de maffia zijn 106 personen aangehouden.

Europol. Eurojust en de Spaanse en Italiaanse politie waren betrokken bij het onderzoek. De aanhoudingen zijn verricht op Tenerife. De personen worden onder meer verdacht van phishing, waarbij cybercriminelen met nepmailtjes proberen om inloggegevens of geld te stelen. In dit onderzoek bleken voornamelijk Italiaanse bedrijven het slachtoffer te zijn geworden. Er zou rond de 10 miljoen euro zijn buitgemaakt door de groep.

Verder zouden de verdachten zich volgens de onderzoekers ook schuldig hebben gemaakt aan simswapping. Daarmee worden 06-nummers van mensen overgenomen door telecomproviders op te lichten. Bij de invallen zijn gegevensdragers, honderden creditcards, simkaarten en andere elektronica in beslag genomen. Ook werd een wietplantage aangetroffen en ontmanteld.

Onder de verdachten zijn computerexperts, maar ook witwasexperts en deskundigen op het gebied van cryptovaluta. Het geld dat werd buitgemaakt werd via een netwerk van katvangers witgewassen, aldus een woordvoerder. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.