© US Army via Wikimedia Commons

10 jaar cel geëist voor gewapende woningoverval en schietpartij in Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar cel geëist tegen een man voor een gewapende woningoverval en een schietpartij in Groningen/

De 38-jarige man drong volgens de officier van justitie op oudejaarsavond rond kwart voor tien de woning in Hoogezand binnen. Hij droeg een bivakmuts en eiste geld. De bewoonster dacht dat het om een nepwapen ging en eiste dat hij weg zou gaan. Daarop schoot de verdachte in het plafond.

Bij de gepoogde overval op de woning werd de vrouw in haar voet geraakt toen hij een schot loste in de grond. Ook richtte de overvaller zijn doorgeladen pistool op een gegeven moment op een tienjarig kind dat hem wilde verjagen uit de woning door een zuigfles met melk van zijn éénjarige zusje tegen het hoofd te gooien van de gewapende man.

In februari 2020 werd in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Een aantal maanden later meldde een getuige dat de getoonde verdachte hem deed denken aan zijn zakencompagnon, met wie hij samen een bedrijf runde. Hun gezamenlijke bedrijf grenst aan het erf van de woning waar de overval plaats had. Het onderzoek dat daarop volgde leidde tot de aanhouding van de verdachte op 10 november 2020. Hij zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Op 20 oktober 2020 om 20:33 uur meldde een slachtoffer bij de politie zojuist te zijn beschoten. Het slachtoffer liep naar het balkon van zijn woning op de tweede etage van een appartementencomplex in Groningen om te kijken wie had aangebeld toen er plots twee schoten werden gelost door een man beneden op de grond. De verdachte heeft bekend te hebben geschoten. Volgens de man was er een langlopend burenconflict en ontstak hij in woede toen een brandende peuk naar hem werd gegooid.

‘Er is geen enkele steun in het dossier voor de verklaring van verdachte dat er een sigaret op zijn hoofd werd gegooid, wel steun voor een geplande actie. De verdachte belde eerst aan, droeg een masker, had zijn bestelbus bewust verderop geparkeerd en fietste na het schieten naar zijn auto. Vervolgens reed hij naar zijn bedrijf, waar hij de bestelbus en uiteindelijk ook de fiets stalde.’ Aldus de officier van justitie.

Uit onderzoek komt naar voren dat er al langer een conflict speelde tussen verdachte en slachtoffer, waarbij meldingen en aangiften zijn gedaan. Echter, volgens de betrokkenen was het al 1,5 jaar rustig. Mogelijk is de directe aanleiding voor de schietpartij een melding geweest aan de vereniging van eigenaren dat de verdachte een sauna had gemetseld in een gemeenschappelijke kelder.

De verdachte blijkt eerder in Nederland te hebben geleefd onder een valse identiteit. Na een veroordeling vanwege een woningoverval is hij ongewenst verklaard. Daarna is hij onder een nieuwe identiteit genaturaliseerd. Zijn Nederlanderschap is ingetrokken vanwege fraude. Tegen die beschikking kan hij nog in bezwaar. De officier heeft tien jaar cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.