Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

11 jaar cel geëist voor verkrachtingen in Den Haag na afspraakjes via datingapps

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 11 jaar cel geëist voor verkrachtingen in Den Haag na afspraakjes via datingapps.

Volgens het OM hebben de afgelopen jaren zeker tien vrouwen melding gedaan van verkrachting in een woning in Den Haag. In bijna alle gevallen dachten de slachtoffers een leuke afspraak te hebben met een andere vrouw, maar eenmaal ter plekke bleken er meer personen aanwezig te zijn. Vervolgens werden ze misbruikt. Vier van de slachtoffers deden aangifte.  

Het ging steeds om dezelfde werkwijze. De vrouwen dachten een afspraak te hebben met een vrouw maar in de woning bleek of haar vriend of een vriendin aanwezig te zijn. Nadat de slachtoffers een drankje hadden gedronken verloren ze soms het bewustzijn. Wat er daarna plaats zou hebben gevonden weten de slachtoffers lang niet altijd meer, aldus de officier van justitie. Wel wisten de vrouwen dat ze waren misbruikt.

Het Openbaar Ministerie neemt het de verdachten zeer kwalijk dat ze de slachtoffers doelbewust hebben misleid. Ze waren zich daarvan bewust, getuige de verklaring van de man bij de politie: ‘Misleiding, is dat verboden dan?’ De werkwijze was steeds dezelfde: onverwacht meerdere mensen in huis, slachtoffers GHB toedienen en daarna geslachtsgemeenschap. Ze toonden daarbij geen enkel respect voor de slachtoffers, die het naar eigen zeggen soms uitschreeuwden of huilden.

De officier van justitie vond het belangrijk om op zitting te benadrukken dat de slachtoffers. die soms de schuld deels bij zichzelf zoeken, niets te verwijten valt. In enkele gevallen zijn de slachtoffers ook nog gefilmd. Tegen de 35-jarige vrouw, haar 42-jarige vriend en de 31-jarige vriendin van het stel is 11 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.