Criminele organisatie opgerold die in één jaar honderden miljoenen euro’s verdiende aan drugshandel

In een onderzoek naar drugssmokkel heeft de politie een criminele organisatie opgerold en onder meer 21 verdachten aangehouden en voor miljoenen euro’s aan harddrugs onderschept.

Het onderzoek werd in november 2021 gestart nadat een verdachte lading werd aangetroffen in een vrachtwagen bij een transportbedrijf in IJsselland. De lading was bestemd voor transport naar Stockholm. In de vrachtwagen troffen douaniers meer dan 300 kilo hasj en 20 kilo cocaïne aan. De straatwaarde van deze lading wordt geschat op om en nabij de 8 miljoen euro.

Na de drugsvangst is er verder onderzoek ingesteld waarbij er ook internationaal werd samengewerkt met overheidsinstanties in België, Ierland, Zweden, Denemarken en Aruba. De internationale samenwerking leidde binnen vijf maanden naar 21 verdachten. Daarbij gaat het vermoedelijk om mensen uit de onder- en bovenlaag van een criminele organisatie die internationaal opereerde. Bij de samenwerking waren de NVWA, Douane, FIOD, Belastingdienst, Ierse politie, Zweedse politie, Deense politie, Europol en binnenlandse politiediensten betrokken.

Tijdens het onderzoek heeft de politie de afgelopen maanden meerdere invallen verricht. Hierbij werden grote partijen drugs en vuurwapens aangetroffen. De organisatie bleek verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika met containers fruit en teakhout als deklading te smokkelen naar Europa. Er zijn meerdere drugstransporten onderschept die gelinkt worden aan de groep. In totaal gaat het om circa 1200 kilo met een straatwaarde van 35 miljoen euro.

Op basis van onderzoeksinformatie konden ook eerdere onderscheppingen in Europese havens worden toegerekend aan deze criminele organisatie. Hierbij is ongeveer 2800 kilo harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. De politie heeft bij de verdachten verder beslag gelegd op crimineel verdiend vermogen. Het gaat hierbij onder meer om auto’s, cryptovaluta en contant geld. Uit het financiële onderzoek van de politie blijkt dat de organisatie in één jaar vermoedelijk honderden miljoenen euro’s aan drugshandel verdiend heeft.

Er zijn 21 verdachten aangehouden in de afgelopen maanden. Het gaat om twee vrouwen en negentien mannen in de leeftijd van 23 tot 59 jaar. De aanhoudingen vonden plaats in de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en op Aruba. Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.