De rechtbank heeft 11 jaar gevangenisstraf opgelegd voor een dodelijke schietpartij in Amsterdam vanwege een ruzie om 50 euro.

In de vroege ochtend van 8 augustus 2019 had de 29-jarige verdachte volgens het onderzoeksteam ruzie met het slachtoffer. De schutter zou het slachtoffer 1200 euro terug moeten betalen in verband met een lening. De man betaalde zijn schuld met biljetten van 50 euro, maar bij natelling constateerde het slachtoffer dat er 50 euro te weinig was.

Op camerabeelden is te zien dat verdachte en slachtoffer vervolgens ruzie maken. Uiteindelijk geeft het slachtoffer de verdachte een duw, en even later schiet verdachte hem neer. De neergeschoten man werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later overleed. De verdachte meldde zich later bij de politie en is aangehouden.

De officier van justitie had 14 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte. De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd en laat in de strafmaat meewegen dat de man zelf naar de politie is gestapt en zijn daad uiteindelijk heeft bekend. Daarnaast is van belang dat hij niet berekenend te werk is gegaan: de schutter en het slachtoffer kenden elkaar en de discussie die zij hadden is met verschrikkelijke gevolgen uit de hand gelopen. De dader voelde zich kennelijk aangevallen en heeft daarop compleet verkeerd gereageerd. Hij heeft daarvoor tijdens de zitting spijt betuigd, aldus een woordvoerder van de rechtbank.