De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

11 jaar cel voor man uit Friesland voor leiden criminele organisatie internationale wapenhandel

De rechtbank heeft een man uit het Friese Oosterwolde veroordeeld tot 11 jaar cel voor het leiden van een internationale wapenbende.

Het onderzoek naar de 36-jarige Hendrik van der H. werd in 2018 gestart door de politie. Begin 2020 kwamen agenten in actie en zijn op verschillende locaties in Noord-Holland invallen gedaan. Hierbij werden vuurwapens en drugs aangetroffen en in beslag genomen.

Uit het onderzoek bleek dat rond de tien personen vuurwapens, waaronder machinegeweren, munitie, explosieven en handgranaten haalden uit Oost-Europa. De wapens werden in Nederland en België weer doorverkocht. Een boerderij en later een kringloopwinkel fingeerden als hoofdkwartier voor de groep.

De politie heeft communicatie afgetapt waaruit bleek dat de verdachten in versleutelde boodschappen communiceerde. Er werd gepraat over ‘stukjes ijzer’. ‘Kindersuprises’, dat waren handgranaten en dat een wapen snel geleverd moest worden omdat iemand moest ‘gaan slapen’.

De rechtbank acht bewezen dat Van der H. aan het hoofd stond van de organisatie. De straf is een jaar hoger dan geëist door justitie, onder meer door zijn strafblad van 24 kantjes. Van der H. is in 2017 in hoger beroep veroordeeld voor betrokkenheid bij de zogenaamde Tjeukemeermoord. Een man was ernstig mishandeld en werd dood in het water teruggevonden. Van der H. zou het lichaam hebben verbrand.