Politie en justitie krijgen van het kabinet 110 miljoen euro extra voor de bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit.

Het geld gaat onder meer gebruikt worden voor de oprichting van een speciale antidrugseenheid genaamd het Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Daarnaast komt er betere beveiliging voor rechters, officieren van justitie en advocaten en wordt er ingezet om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in het criminele milieu terechtkomen.

In september maakte minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat er een speciale brigade moest komen. De uitspraken deed de minister naar aanleiding van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. De doodgeschoten advocaat stond de Mocro Maffia kroongetuige, Nabil B., bij in het Marengo-proces.

De antidrugseenheid zal de komende maanden worden ingericht met specialisten van de politie, Koninklijke Marechaussee en het FIOD. ‘Ze richten zich op het blootleggen en aanpakken van criminele bedrijfsprocessen, de criminele kopstukken en hun netwerken’, aldus het ministerie. Het wordt een soort DEA zoals in de Verenigde Staten.