Advocaten voelen zich een stuk onveiliger na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum die de Mocro Maffia kroobgetuige bijstond.

Dat blijkt uit een enquête verricht door het Advocatenblad. Van de ondervraagde strafpleiters zegt ruim de helft dat de moord op hun collega het gevoel van onveoligheid heeft vergroot. 39 procent van de ondervraagden zegt ‘wat voorzichtiger’ te zijn geworden na de moord op Derk Wiersum. Een vijfde van de strafrechtadvocaten denkt na over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen.

De 44-jarige Derk Wiersum stond de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces. Dat proces draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe die volgens B. in opdracht van Ridouan T., de meest gezochte man van Nederland, zouden zijn uitgevoerd. Of de liquidatie van de advocaat daarmee te maken heeft is nog niet bekend. Het onderzoeksteam houdt naar eigen zeggen rekening met alle scenario’s.

De politie is momenteel naarstig op zoek naar de voortvluchtige Ridouan T. en zijn vermeende rechterhand Saïd R.. De twee staan al geruime tijd op de Nationale Opsporingslijst en er is ook een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot hun aanhouding.