Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

12 jaar cel geëist tegen vader voor om het leven brengen baby met zwaar geweld in Nieuwleusen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 40-jarige vader uit Nieuwleusen voor het met geweld om het leven brengen van zijn 4 maanden oude baby.

In de nacht van 9 op 10 maart 2020 ging het mis in de woning en liep het kindje letsel op. De moeder ontdekte dit toen zij ’s nachts thuiskwam van haar werk. De baby was op dat moment zwaargewond. Na een tijdje besluit de moeder de huisartsenpost te bellen waarna het slachtoffer uiteindelijk naar het ziekenhuis wordt gebracht. Daar bezwijkt het meisje aan haar verwondingen. Ze blijkt fataal hoofdletsel te hebben in combinatie met verschillende breuken en bloeduitstortingen.

De vrouw heeft verklaard met de baby van de trap te zijn gevallen, maar uit onderzoek is gebleken dat een val van een trap niet de oorzaak kan zijn van het ernstige hoofdletsel. Volgens deskundigen is daarvoor een grotere krachtsinwerking op het hoofd vereist. Onduidelijk is wat exact de geweldshandelingen zijn geweest die het ernstige letsel bij het meisje hebben veroorzaakt. Dit weet alleen de dader, aldus de officier van justitie.

Volgens de officier is uit onderzoek vast komen te staan dat de 40-jarige man verantwoordelijk is voor de dood van de baby. De man was alleen thuis met het meisje en haar oudere broer. Er zijn geen andere mensen die het letsel veroorzaakt zouden kunnen hebben. Het alternatieve scenario dat de broer van het meisje verantwoordelijk zou zijn voor het letsel, schuift de officier aan de kant. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de broer agressief was tegen het meisje en deskundigen constateren dat een jongen niet de krachten heeft om letsel bij een baby te veroorzaken in de mate zoals in deze zaak aan de orde is.

Er kan wettig en overtuigend bewezen worden dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, aldus de officier van justitie. Daarnaast kan bewezen worden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan nalatigheid in vereniging, omdat hij heeft verzuimd om tijdig medische hulp in te schakelen nadat de baby ernstig gewond was geraakt. 

Tegen de man is nu 12 jaar gevangenisstraf geëist. Ook de moeder (38) van het meisje moest zich voor de rechter verantwoorden. De inhoudelijke behandeling van haar zaak zal op een later moment worden voortgezet. De rechtbank doet binnenkort uitspraak