Broers die handelplatform voor cryptovaluta runden verdwenen met miljarden aan bitcoins

Twee broers uit Zuid-Afrika die een handelsplatform voor cryptomunten runden zijn spoorloos verdwenen, evenals 2 miljard euro aan bitcoins.

Dat heeft Bloomberg bekendgemaakt. Het gaat om de broers Ameer en Raees Cajee die achter het platform Africrypt zaten. Daar konden beleggers handelen in cryptomunten. In april kwamen de broers met een bericht dat het platform gehackt zou zijn. Ze vroegen de beleggers om vooral niet de politie in te schakelen of juridische stappen te nemen. Dat zou het terughalen van de gestolen cryptomunten alleen maar moeilijker maken.

De medewerkers van het bedrijf konden vlak voor de hack niet meer in het systeem. De koers van de munten stond toen op een recordhoogte. Er zijn in totaal 69.000 bitcoins verdwenen met een waarde van destijds meer dan 4 miljard dollar. Naast de cryptomunten zijn de broers ook spoorloos verdwenen.

Er is een onderzoek gaande naar mogelijk de grootste cryptovaluta roof ooit. De website van het bedrijf is offline en het lijkt erop dat de bitcoins zeer lastig te traceren zullen zijn. Naar verluidt hebben de broers gebruikgemaakt van zogenaamde mixers. Hiermee worden bitcoins gemixt met andere bitcoins zodat de herkomst niet of zeer lastig te achterhalen is.