12 jaar cel voor Amsterdammer die schutters liquidatie bij sportschool Amstelveen vervoerde

De rechtbank heeft een Amsterdammer die schutters van een liquidatie in Amstelveen vervoerde veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.

Het slachtoffer, de 39-jarige Rachid Kotar, werd op de parkeerplaats van een sportschool in Amstelveen op 12 december 2019 onder vuur genomen. Hij was op dat moment samen met zijn 4-jarig kind. De schutter was in het zwart gekleed en schoot van dichtbij op Kotar en sloeg daarna op de vlucht. De politie heeft een groot onderzoek ingesteld naar de liquidatie. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie en zou mogelijk gelinkt zijn aan de in Spanje geliquideerde Samir ‘Scarface’.

De politie hield na onderzoek meerdere verdachten aan. De 19-jarige verdachte meldde zichzelf bij de recherche in februari 2020 nadat er beelden in Opsporing Verzocht over de moord op Kotar waren uitgezonden. Sindsdien zit hij vast. Volgens het OM bestuurde de verdachte de bestelbus waarin de schutters werden vervoerd en zijn gevlucht. Hij zou ook de chauffeur zijn van de bus toen die werd gebruikt voor de voorverkenning bij de moord. Deze bestelbus werd kort na de liquidatie brandend aangetroffen op de Buitensingel in Amsterdam. Volgens het OM heeft de verdachte alleen of met zijn medeverdachten het voertuig in brand gestoken. De avond van de liquidatie liet hij zich in het ziekenhuis behandelen voor brandwonden aan het gezicht, hals en rechterhand.

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om het jeugdstrafrecht toe te passen omdat zijn cliënt minderjarig was ten tijde van de liquidatie. Daar gaat de rechtbank niet in mee. De officier van justitie had 20 jaar gevangenisstraf geëist. De Amsterdammer is uiteindelijk veroordeeld tot 12 jaar voor zijn rol die dag rond de liquidatie.