Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

12 jaar en TBS geëist voor doodschieten en in stukken zagen lichaam vriend in Zwolle

Justitie heeft 12 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een man die verdacht wordt van het doodschieten en in stukken zagen van het lichaam van een vriend.

De 43-jarige man heeft volgens het OM op 17 februari 2018 in Zwolle een 38-jarige vriend doodgeschoten. Vervolgens zaagde hij het lichaam in stukken en verstopte dat in een kruipruimte. De rechtbank legde de man, conform de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf op van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging. De verdachte ging daartegen in hoger beroep.

De man claimt dat niet hij maar zijn vriend zichzelf met een pistoolschot om het leven heeft gebracht. Aan de orde in het hoger beroep is of daarvan sprake was of dat er sprake was van doodslag. Het OM staat op het standpunt dat hij met opzet zijn vriend van het leven heeft beroofd. Volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal, staat vast dat het slachtoffer door een schotwond om het leven is gekomen in de woning van de verdachte. Het pistool waarmee geschoten is, was in het bezit van verdachte en bevond zich in zijn woning. ‘Verdachte heeft na het schietincident het stoffelijk overschot in zijn woning versleept en vervolgens in de badkamer in delen gezaagd’, aldus de AG in haar requisitoir. ‘Nadien heeft bij de lichaamsdelen in de kruipruimte van zijn woning verstopt.’

Het met een vuurwapen op een relatief korte afstand schieten op het hoofd van een persoon kan niet anders worden uitgelegd dan dat de verdachte met opzet iemand van het leven wilde beroven. De kans dat iemand dat niet overleeft is immers zeer klein, aldus het OM. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof uitspraak gaat doen in deze zaak.