De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

20 jaar geëist tegen Amsterdammer die minderjarig was toen hij schutters liquidatie vervoerde in busje

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen een Amsterdammer die minderjarig was toen hij schutters van een liquidatie vervoerde in een busje.

De inmiddels 19-jarige verdachte was bijna 18 jaar toen hij volgens het OM voorverkenningen deed en twee mannen vervoerde die een liquidatie uitvoerden in Amstelveen. Na de moord zou hij het busje in brand hebben gestoken. Omdat hij minderjarig was ten tijde van de liquidatie, stond hij achter gesloten deuren bij de kinderrechter. De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 20 jaar geëist voor het medeplegen van moord.

Het slachtoffer, de 39-jarige Rachid Kotar, werd op de parkeerplaats van een sportschool in Amstelveen op 12 december 2019 onder vuur genomen. Hij was op dat moment samen met zijn 4-jarig kind. De schutter was in het zwart gekleed en schoot van dichtbij op Kotar en sloeg daarna op de vlucht. De politie heeft een groot onderzoek ingesteld naar de liquidatie. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie en zou mogelijk gelinkt zijn aan de in Spanje geliquideerde Samir ‘Scarface’.

De politie hield na onderzoek meerdere verdachten aan. De 19-jarige verdachte meldde zichzelf bij de recherche in februari 2020 nadat er beelden in Opsporing Verzocht over de moord op Kotar waren uitgezonden. Sindsdien zit hij vast. Volgens het OM bestuurde de verdachte de bestelbus waarin de schutters werden vervoerd en zijn gevlucht. Hij zou ook de chauffeur zijn van de bus toen die werd gebruikt voor de voorverkenning bij de moord. Deze bestelbus werd kort na de liquidatie brandend aangetroffen op de Buitensingel in Amsterdam. Volgens het OM heeft de verdachte alleen of met zijn medeverdachten het voertuig in brand gestoken. De avond van de liquidatie liet hij zich in het ziekenhuis behandelen voor brandwonden aan het gezicht, hals en rechterhand.

De politie vond in de omgeving van het in brand gestoken busje verschillende kledingstukken waaronder een zwarte jas, trainingsbroek en oranje handschoenen. Op één van die handschoenen werd naast een bloedspoor van het slachtoffer ook DNA van de verdachte en een medeverdachte aangetroffen. Ook op de zwarte jas en de trainingsbroek werd DNA van de verdachte gevonden. De mouwen van de jas waren verschroeid en had de verdachte waarschijnlijk aan bij het in brand steken van de vluchtauto.

‘Het gaat hier om een zorgvuldig voorbereide en professioneel uitgevoerde moord die gepaard ging met bijzonder veel geweld waarbij verdachte op verschillende momenten in de voorbereiding, de uitvoering en de nasleep een cruciale rol heeft gespeeld. Een volwassen feit op volwassen wijze uitgevoerd’, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Ondanks dat hij zelf niet heeft geschoten is zijn bijdrage aan de moord van voldoende gewicht en kan hij daarom als medepleger worden beschouwd volgens de officier van justitie De zaak tegen drie medeverdachten wordt in december inhoudelijk behandeld. Twee van hen worden verdacht van het doodschieten van Kotar bij de sportschool. De andere man zou een peilbaken onder de auto van het slachtoffer hebben geplaatst en kort voor de liquidatie weer hebben weggehaald.