De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

12 jaar gevangenisstraf geëist tegen Piet Costa voor martelcontainers ‘onze EBI’ in Wouwse Plantage

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar gevangenisstraf geëist voor de martelcontainers in Wouwse Plantage.

Een groep van elf verdachten stonden terecht in de zaak rond het martelen van criminele rivalen vanwege een ernstig conflict in het criminele milieu. Aanleiding zou een verdwenen partij geld zijn van naar verluidt tientallen miljoenen euro’s. Tegen de hoofdverdachte, de 50-jarige vermeende drugsbaas Piet Costa uit Rotterdam, werd de hoogste straf van 12 jaar geëist.

De martelcontainers werden in het voorjaar van 2020 in zeecontainers gebouwd en waren volgens justitie bedoeld om mensen op te sluiten. De zes containers waren van binnen geïsoleerd en voorzien van handboeien en een chemisch toilet. De zevende zeecontainer werd door verdachten de ‘behandelkamer’ genoemd, daar stond een behandelstoel compleet met boeien, riemen en banden om armen, benen en hoofd vast te binden. Er werd uiteindelijk niemand vastgezet want de politie kon al die tijd de communicatie tussen een aantal verdachte via Encrochat live volgen.

Uit onderschepte berichten komt volgens de officier van justitie een ontluisterend beeld van de criminele groep. Zo willen ze dat er een speciekuip moet komen om te water boarden en een kniptang voor vingers en tenen. ‘Maat ze gaan allemaal vroeg of laat aan de beurt komen. Hoe lang willen ze verstoppen. Als de bussen er zijn gaan we beginnen. Geen genade.’ Aldus een bericht tussen de hoofdverdachten. Daar komt als antwoord op: ‘Ben normaal niet van deze afdeling Maar er zijn er nu een paar ik hoop dat ik de kans krijg om ze te martelen’.

De accounts waarmee gechat werd via schuilnamen als ‘Slempo’ en ‘Luxuryballoon’ konden uiteindelijk gekoppeld worden aan verdachten. In het onderzoek zijn honderden uren camerabeelden bekeken, bankrekeningen getraceerd, registers van de Kamer van Koophandel en informatie van voertuigen opgevraagd. Samen met getuigenverklaringen, afgeluisterde gesprekken en analyse van specifiek woordgebruik kon elke verdachte op deze wijze volgens het OM geïdentificeerd worden.

De groep bleek tijdens het onderzoek te beschikken over twee loodsen. Een ‘hoofdkwartier’ in Rotterdam voor hun eigen ‘arrestatieteam’ en de loods in Wouwse Plantage, die in de chats ‘onze EBI’ werd genoemd. Er werden scalpels, tangen, scharen, een vingerklem, een klauwhamer en een gasbrander aangetroffen. Verder werden er politie-uniformen, kogelwerende vesten en blauwe zwaailichten gevonden en een enorme diepvrieskist. Ook lagen er zwarte katoenen zakken met trekkoord.

Eén van de verdachten verklaarde dat de containers allemaal voor de show waren. Het plan zou in eerste instantie zijn om wiet te kweken in de zeecontainers, maar toen dat niet doorging werden de martelcontainers gebouwd. Dit zouden ze naar eigen zeggen hebben gedaan om de opdrachtgever op te lichten voor geld. Het Openbaar Ministerie gelooft niets van die lezing. De meeste andere verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht.

Negen mannen worden verdacht van de voorbereiding van verschillende ernstige misdrijven, zoals wederrechtelijke vrijheidsberoving, gijzeling, afpersing en zware mishandeling met voorbedachten rade van een of meer personen. Daarnaast staan ze allen terecht voor deelname aan een criminele organisatie. Tegen vijf verdachten met een prominente rol zijn gevangenisstraffen geëist van 6 tot 9 jaar. Tegen de mannen die in de loods kluswerkzaamheden hebben verricht, zijn straffen geëist van 2 tot 4 jaar waarvan een gedeelte voorwaardelijk. Tegen één verdachte is 12 maanden cel geëist. Tegen Piet Costa en een medeverdachte werden onlangs in een andere strafzaak celstraffen van 17 jaar en 9 maanden en 13 jaar geëist voor grootschalige drugshandel.