Kleine hoeveelheid cocaïne © crime nieuws

12 jaar in Britse cel voor Nederlander die gepakt werd met ton coke op boot

Een 27-jarige Nederlander die gepakt werd op een vissersboot met bijna een ton (939 kilo) cocaïne, heeft een jarenlange celstraf opgelegd gekregen. De man moet twaalf jaar doorbrengen in een Britse cel.

In augustus 2016 werd het schip, de Bianca, onderschept in de Britse wateren. In het ruim werd een grote partij cocaïne gevonden die verstopt zat onder zakken zand. In totaal ging het om 28 zakken coke die elke 25 tot 30 kilo per stuk wogen. Het ging in totaal om 939 kilo met een straatwaarde (in Engeland) van omgerekend 98 miljoen euro.

De Ier had de Bianca een paar weken voor hun arrestatie aangeschaft. Een week voor de tocht vloog de Nederlander naar Engeland om mee te varen. Uit gps gegevens blijkt dat het schip door Het Kanaal voer, de Atlantische Oceaan op. Ten zuiden van Ierland keerde de Bianca weer om, terug naar Engeland. Naar alle waarschijnlijk hadden de drie bemanningsleden op volle zee de drugs opgepikt van een andere schip.

De Nederlander moet nu twaalf jaar doorbrengen in een Britse cel. Zijn medeverdachten kregen ook lange celstraffen opgelegd. Het gaat om zestien jaar voor de Ierse verdachte en veertien jaar celstraf voor de derde verdachte die afkomstig is uit Engeland.