Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

13 jaar gevangenisstraf voor doodschieten Gregori Maduro in Haarlem en wegmaken lichaam

De rechtbank heeft 13 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het doodschieten van Gregori Maduro en het wegmaken van zijn lichaam.

Het lichaam van Maduro werd op 7 april 2020 gevonden in het water bij de Mooie Nel in Haarlem. Het slachtoffer woonde in een loods van een van de verdachten. Omdat Maduro geld wilde van de verdachte heeft hij een medeverdachte laten komen. Hij haalde eerst wel een vuurwapen en laadde het door. De situatie liep zodanig uit de hand dat het slachtoffer in zijn borst werd geschoten en is overleden.

Volgens de verdachte ging het om zelfverdediging en kon hij niet anders dan te schieten. Hij handelde naar eigen zeggen uit noodweer. Volgens de rechtbank mocht hij zich wel verdedigen tegen de aanval maar door het schieten op het bovenlichaam reageerde hij buitenproportioneel. Hij had zich op andere manieren kunnen onttrekken aan de dreigende situatie door in de lucht of op de grond een waarschuwingsschot te lossen.  De aanval had hij fysiek kunnen afwenden met behulp van zijn medeverdachte, zoals eerder ook al eens succesvol was gebeurd.

De rechtbank heeft de 34-jarige man uit Haarlem schuldig bevonden aan het doodschieten van Maduro en het wegmaken van zijn lichaam. Daarnaast is hij veroordeeld voor het voorhanden hebben van harddrugs en een automatisch vuurwapen. Hiervoor heeft de verdachte 13 jaar cel opgelegd gekregen. Zijn medeverdachte is vrijgesproken van moord/doodslag. Wel is hij schuldig bevonden aan het wegmaken van het lichaam en heeft hiervoor 18 maanden cel gekregen.