14 jaar cel Amsterdammer op Nationale Opsporingslijst voor doodschieten man bij ripdeal

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot 14 jaar cel voor het doodschieten van een man bij een ripdeal in Almere. Eén van de veroordeelden is een voortvluchtige Amsterdammer die op de Nationale Opsporingslijst staat.

 

Op 21 december 2019 hebben de verdachten in Almere een afspraak met drie mannen. Het gaat om een drugsdeal waarbij de verdachten zich voordoen als kopers. Op camerabeelden is te zien hoe het vijftal in de middag een appartementencomplex ingaat. Als ze een woning binnengaan, wordt volgens de broer van het slachtoffer vrijwel direct geroepen: ‘Schiet!’ en ‘Ik vermoord je!’ Het slachtoffer wordt kort daarna van dichtbij in zijn borst geschoten. De verdachten schieten ook op zijn broer maar die overleeft de schietpartij. Na een vechtpartij gaan de rippers er met een rugzak vandoor.

De twee achtergebleven mannen waarschuwen de hulpdiensten. De neergeschoten man blijkt ondanks hulp echter niet meer te redden. Aan de hand van de verklaringen van de aanwezigen en camerabeelden kan de politie de verdachten identificeren. Ook DNA-sporen in de woning en een door een verdachte verloren document linken de mannen aan het incident. Dit leidde in februari 2020 tot de aanhouding van een 21-jarige man uit Aalsmeer. De 26-jarige verdachte uit Amsterdam wordt nog altijd gezocht. Het gaat om Youssef Ben H. die op de Nationale Opsporingslijst staat. Zijn zaak is bij verstek behandeld.

Beide mannen zijn nu schuldig bevonden aan gekwalificeerde doodslag. Het tweetal is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).