3,5 jaar gevangenisstraf voor vergiftigde Russische oppositieleider Aleksej Navalny

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar.

Een rechter in Moskou heeft de voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar die hij in 2014 kreeg opgelegd wegens fraude omgezet in een onvoorwaardelijke straf. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Het jaar dat Navalny doorbracht in huisarrest wordt wel van zijn straf afgetrokken. De advocaat van de oppositieleider heeft laten weten dat zijn cliënt nu in totaal nog twee jaar en acht maanden uit moet zitten.

De 44-jarige Navalny werd op 17 januari aangehouden toen hij in Rusland terugkeerde vanuit Duitsland. Sindsdien zit hij vast. In Duitsland herstelde de oppositieleider van een aanslag op zijn leven met een zenuwgif. Omdat hij niet op een hoorzitting verscheen terwijl hij herstelde, zou Navalny zijn voorwaarden van zijn straf hebben geschonden, aldus de Russische reclassering.

De oppositieleider werd in 2014 in de Yves Rocher-zaak veroordeeld voor het verduisteren van een 500.000 dollar van twee Russische firma’s, die samenwerkten met het Franse cosmeticabedrijf. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft na onderzoek geoordeeld dat het proces niet eerlijk is verlopen.