Lijntjes cocaïne © crime nieuws

14 jaar cel voor douanier haven Rotterdam inzake doorlaten containers met cocaïne

In hoger beroep is douanier Gerrit G. opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar voor betrokkenheid bij grootschalige smokkel van cocaïne.

Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Twee andere mannen, een Rotterdammer en een Schiedammer, zijn veroordeeld tot tien jaar en vier jaar gevangenisstraf. Deze straffen zijn gelijk aan de straffen die de Rotterdamse rechtbank heeft opgelegd.

De douanier kon in zijn functie zelfstandig beslissen welke containers wel en welke niet zouden kunnen worden gecontroleerd op drugs. Hij liet containers met grote partijen cocaïne door zonder controle. De medeverdachten konden die containers ongehinderd oppikken en naar een plaats vervoeren waar de drugs werden uitgeladen.

Voor het doorlaten van de containers met drugs werd G. beloond door drugscriminelen. Hiervoor zou hij miljoenen cash hebben ontvangen. Hij heeft zich enkel laten leiden door het grote geld. Het vertrouwen dat burgers en de overheid moeten kunnen stellen in de onkreukbaarheid van ambtenaren is ernstig geschaad, aldus een woordvoerder.

In 2014 en 2015 zouden meerdere grote partijen coke zijn doorgelaten. Met de opbrengsten zou G. en zijn gezin luxe hebben geleefd. Tijdens een huiszoeking werd thuis bij de douanier een boodschappentas met 1,1 miljoen euro gevonden.