ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Mocro Maffia kroongetuige weigert te verklaren omdat hij geen advocaat mag kiezen

De Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. zegt dat hij stopt met verklaren als hij geen advocaat mag kiezen.

Eerder werd bekend dat B. gestopt was met het beantwoorden van vragen van advocaten en het Openbaar Ministerie (OM). Tijdens de zitting bleek waarom. Zijn eerdere advocaat Derk Wiersum werd geliquideerd en daarna kreeg B. een advocaat en vertrouwenspersoon die hem bijstonden. Omdat één van de twee zelf geen advocaat is zou het OM volgens B. niet akkoord gaan met de verdediging. Nu heeft de kroongetuige besloten niet meer te verklaren tot hij zelf zijn verdediging mag kiezen.

Het Openbaar Ministerie wilde in de zittingszaal niet reageren op de kritiek van de kroongetuige. De rechtbank noemde het onwenselijk dat hij geen juridische bijstand heeft, maar wilde zich er inhoudelijk niet mee bemoeien. Justitie wil op een later moment met Nabil B. in gesprek gaan omtrent het probleem met de advocaten.

Nabil B. heeft verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan T. en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. T. de hoofdverdachte in het Marengo-proces was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. T. zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Ridouan T. het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.