Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

1,5 jaar cel geëist tegen Amsterdammers voor moord en poging moord op baby’s

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel geëist tegen een 20-jarige man en een 20-jarige vrouw uit Amsterdam. Beiden worden ervan verdacht in december 2019 een baby te hebben gedood en begraven, en in februari 2021 een baby te hebben achtergelaten in een afvalcontainer.

De vrouw beviel in december 2019 van een meisje. Het kindje werd levend geboren, maar werd door de ouders gedood en in een tuin begraven. In november 2021 werd het lichaam van het kindje gevonden.

In februari 2021 beviel de vrouw opnieuw, dit keer van een jongen. Het kindje werd direct na de bevalling in een afvalcontainer achtergelaten. Het kindje werd nog levend gevonden en overleefde.

“Onvoorstelbare feiten”

De officieren van justitie noemden de feiten “onvoorstelbaar”. “De verdachten hebben twee baby’s om het leven gebracht of ernstig in gevaar gebracht”, aldus de officieren. “Ze hebben hun handelen niet willen verklaren, waardoor het OM niet kan uitsluiten dat dit nog een keer kan gebeuren.”

Voorlopige hechtenis geschorst

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van beide verdachten drie dagen nadat ze in februari 2021 waren aangehouden onder voorwaarden geschorst. Op 28 september 2021 zijn beide verdachten opnieuw aangehouden, nu op verdenking van moord op de eerdere baby en omdat de schorsingsvoorwaarden waren overtreden. De rechtbank heeft de schorsing niet opgeheven.