Cel geëist tegen Utrechtse familie die man kaalplukte en afperste van 1,7 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag straffen tot zes jaar cel geëist tegen vijf leden van één Utrechtse familie. De mannen en vrouwen worden ervan verdacht een kwetsbaar slachtoffer door middel van datingfraude en afpersing ruim 1,7 miljoen euro afhandig te hebben gemaakt.

Het slachtoffer, een eenzame autistische man, kwam in juli 2019 op een datingsite in contact met een mooie jonge vrouw, Kristina. De vrouw maakte hem verliefd en hem werd wijsgemaakt dat hij met haar zou trouwen. Al snel werd het slachtoffer op alle mogelijke manieren geld ontfutseld.

Het begint met kleine bedragen voor leningen, maar al snel lopen de bedragen op en moet het slachtoffer betalen voor o.a. de bruiloft, een huis en moet het slachtoffer zijn geliefde vrijkopen van een pooier.

Volgens het OM zijn dit echter allemaal verzinsels van de verdachten om het slachtoffer op te lichten. “Het slachtoffer werd door de verdachten bespeeld als een viool en ging mee in wat zij eisten”, legt de officier van justitie uit. “Dit deed hij uit angst om wat hij dacht dat zijn grote liefde was, niet te hoeven verliezen.”

Toen het slachtoffer uiteindelijk niet meer wilde meewerken, gebruikten de verdachten steeds meer geweld en intimidatie. Het slachtoffer werd onder andere bij zijn keel gegrepen, geslagen, gekrabd en bedreigd met een hakbijl. Uiteindelijk slaagde de familie erin om het slachtoffer van bijna al zijn bezittingen te ontdoen.

Het OM vindt de zaak stuitend en neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij het kwetsbare slachtoffer niet alleen enorme financiële schade hebben toegebracht, maar ook psychische. Het slachtoffer heeft een post-traumatische stress stoornis opgelopen.

De rechtbank doet op een later moment uitspraak.