© Politie

15 jaar cel voor plakken peilbaken onder auto bij liquidatie ‘verkeerde persoon’ Amsterdam

De rechtbank heeft een verdachte veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het plakken van een peilbaken bij een liquidatie en een gewapende overval.

Op 20 oktober 2020 werd de 33-jarige Serdar Ay in de buurt van zijn woning in Osdorp doodgeschoten. Het slachtoffer bleek na onderzoek niet het vermoedelijke doelwit te zijn. Hij had de auto geleend van het echte doelwit. Een 27-jarige kwam door DNA sporen in beeld voor betrokkenheid bij de liquidatie.

Volgens het OM speelde hij een cruciale rol bij de moord door een peilbaken te kopen, te activeren en onder de Volkswagen Polo van het doelwit te plakken. Op het baken is het DNA van de verdachte op verschillende plekken gevonden. Hij erkent dat hij het baken heeft gekocht en geactiveerd, maar ontkent het plaatsen van het baken onder de auto.

De rechtbank is tot de conclusie gekomen dat het niet anders kon dan dat de verdachte wist van de moordplannen. Hij is zodoende dan ook veroordeeld voor medeplichtigheid inzake de liquidatie. Ook is de man schuldig bevonden voor een gewapende overval in Alphen aan den Rijn.