Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

15 jaar gevangenisstraf voor drugsbaas Piet Costa inzake cocaïnesmokkel en witwassen

De rechtbank heeft drugsbaas Piet Costa veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor grootschalige cocaïnesmokkel en witwassen.

In de strafzaak Sartell stonden negen mannen voor de rechter in verband met de invoer van grote partijen blokken cocaïne, voorbereidingshandelingen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De hoogste straf is opgelegd aan de 50-jarige Rotterdammer Roger P. alias Piet Costa. Hij moet 15 jaar de cel in. De andere verdachten kregen straffen van 3 tot 8 jaar opgelegd. Twee mannen zijn door de rechtbank vrijgesproken.

Het meeste bewijs komt uit versleutelde berichten verstuurd via PGPSafe en Encrochat, Beide pgp-leveranciers werden gehackt bij acties van verschillende opsporingsdiensten. Zo kon de politie live meekijken terwijl er gecommuniceerd werd over verschillende criminele zaken zoals drugssmokkel en witwassen. Volgens de verdediging is het bewijs onrechtmatig verkregen. De rechtbank is echter van oordeel dat het bewijs wel degelijk mag worden gebruikt en dat de rechten van de verdachten niet zijn geschonden. 

De versleutelde chatberichten werden telkens verstuurd onder aliassen. De conversaties via deze chats sloten inhoudelijk naadloos op elkaar aan en voor de gebruikers was het duidelijk met welke persoon men communiceerde. Op basis van verschillende factoren is vastgesteld welke aliassen bij welke verdachten zouden moeten horen. Op deze wijze is volgens de rechtbank duidelijk geworden wat de verdachten met elkaar bespraken en wat hun aandeel in de strafbare feiten is geweest.