Celstraf voor bedreigen RIVM-directeur Jaap van Dissel via Telegram

Een vrouw is door gerechtshof veroordeeld tot een celstraf voor het online bedreigen van RIVM-directeur Jaap van Dissel.

De vrouw wordt ervan verdacht dat zij, als reactie op een bericht op een Telegramaccount, de directeur van het RIVM heeft bedreigd door het plaatsen van video’s en afbeeldingen waarop te zien is dat een vlag met daarop de naam van Van Dissel en een beschuldigende tekst wordt verbrand.

Volgens de verdediging van de vrouw valt het verbranden van een vlag onder het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging (artikelen 10 en 11 van het EVRM). Daarom zou de verdachte ontslagen dienen te worden van rechtsvervolging.

Het hof gaat daar niet in mee en stelt dat het verbranden van een vlag op zichzelf geen bedreiging oplevert. Echter, het plaatsen van afbeeldingen en video’s waarop een vlag verbrand wordt op het Telegramaccount door de verdachte stond niet op zichzelf. Het was een directe reactie op een door een ander eerder geplaatste bedreiging.

De verdachte was eerder door de rechtbank Den Haag voor hetzelfde feit veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk. Het hof heeft twee weken cel opgelegd aan de vrouw.