© crime-nieuws.nl

1,5 miljoen euro geëist van drie broers die genieten van crimineel vermogen aan Turkse kust

Drie broers die veroordeeld zijn voor PGB-fraude moeten als het aan het OM ligt, 1,5 miljoen euro terugbetalen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Utrecht geëist dat een bedrag van bijna 1,5 miljoen euro in beslag wordt genomen van drie broers die eerder werden veroordeeld voor fraude met PGB’s. De rechter legde de mannen in 2019 gevangenisstraffen op. Het OM kondigde destijds een ontnemingsvordering aan.

De broers werden op 28 november 2019 door de rechtbank tot langdurige gevangenisstraffen van 3,5 en 4 jaar veroordeeld voor valsheid in geschrift, oplichting en witwassen. Volgens de officier ging het in deze zaak om drie broers die met veel ‘criminele energie’ de samenleving voor miljoenen euro benadeelden door zogenaamde PGB-fraude te plegen. Dit deden zij gedaan onder de paraplu van thuiszorgorganisatie in Utrecht. Zij hadden consequent te veel zorg gedeclareerd of laten declareren. Het te veel gedeclareerde zorggeld werd tussen de veroordeelde-verdachten en de budgethouders gedeeld.

Volgens de officier van justitie kan het niet zo zijn dat ‘veroordeelden voor zorgfraude, criminele organisatie, witwassen en zulk soort misdrijven, nadat zij hun gevangenisstraf hebben uitgezeten, vervolgens in een of ander exotisch oord, in dit geval bijvoorbeeld in de buurt van de Turkse kust, kunnen genieten van hun vermogen dat zij met die criminele activiteiten hebben vergaard! Zou het vermogen bovendien ongemoeid worden gelaten, heeft dit soort lieden ook nog eens de gelegenheid hun illegale praktijken voort te zetten.’

De broer, die tevens oud-eigenaar was de thuiszorgorganisatie, eiste het OM 1.113.510 euro. Tegen zijn twee broers eiste de officier respectievelijk 189.571 en 173.330 euro. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.