1500 Amerikaanse militairen naar grens met Mexico vanwege verwachte toestroom migranten

De Amerikaanse autoriteiten sturen 1500 militairen naar grens met Mexico vanwege toestroom migranten.

De Verenigde Staten sturen 1500 militairen naar de grens met Mexico om zich voor te bereiden op een verwachte toestroom van migranten. De Amerikaanse regering maakte dit vandaag bekend. Het gaat om een preventieve maatregel, omdat volgende week de noodwet Title 42 afloopt.

Title 42 is ingezet tijdens de coronapandemie om de verspreiding van het virus tegen te gaan en het maakte het makkelijker om migranten aan de grens te weigeren. De verwachting is dat er een grotere toestroom van migranten zal komen als de wet afloopt.

De extra militairen zullen administratieve werkzaamheden gaan uitvoeren, waardoor de al aanwezige grenswachten zich kunnen richten op hun handhavingstaken. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zal deze maatregel bijdragen aan een veilige en gecontroleerde grensovergang.

Het is niet de eerste keer dat de VS extra militairen naar de grens stuurt. In 2018 stuurde toenmalig president Trump duizenden militairen naar de grens met Mexico, als onderdeel van zijn harde immigratiebeleid. Het is nog onduidelijk hoe lang de extra militairen zullen blijven en of er nog meer maatregelen worden genomen om de verwachte toestroom van migranten op te vangen.