De rechtbank heeft een Amsterdammer veroordeeld tot 16 jaar cel voor een poging tot liquidatie met een Skorpion machinegeweer en bedreiging.

Op 18 januari 2018 zou de 26-jarige man veertien keer hebben geschoten op een man aan het Maarsenhof in Amsterdam. Het slachtoffer werd hierbij in zijn buik, been en arm geraakt. De man raakte zwaargewond maar overleefde de aanslag. Het is volgens het OM en de rechtbank ‘een wonder dat het slachtoffer de aanslag heeft overleefd’. Gealarmeerde agenten die het slachtoffer aantroffen, zagen een ‘pulserende’ stroom bloed uit de lies en linkerarm van het slachtoffer stomen. Twee kogels zouden momenteel nog in zijn lever zitten.

Drie weken later, op 9 februari 2018, zou de verdachte opnieuw hebben geschoten met de Skorpion. De man schoot op de ex-vriend van zijn vriendin. Naast de schietpartijen zou de verdachte ook nog betrokken zijn geweest bij een zaak inzake openlijk geweld op het Leidseplein in december 2017. Hij heeft toen samen met vrienden een man mishandeld waarbij hij het slachtoffer heeft geduwd en tegen het hoofd gestompt.

De rechter heeft de man nu 16 jaar gevangenisstraf opgelegd voor de liquidatiepoging, bedreiging en mishandeling. De rechtbank hoopt met de hoge opgelegde straf dat er een preventie werking van uitgaat, zodat ‘kan worden voorkomen dat steeds opnieuw mensenlevens worden verwoest en de inwoners van Amsterdam met vuurwapengeweld in hun woonomgeving worden geconfronteerd’.

De 26-jarige Amsterdammer is eerder dit jaar voor de tweede keer aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een 17-jarige jongen die als stagiair werkte in een buurthuis in Wittenburg. Deze stagiair werd in januari 2018 doodgeschoten. Die zaak is nog niet behandeld en moet nog voor de rechter worden gebracht.