16 jaar geëist tegen ex-douanier voor binnenhalen coketransporten en corruptie

Tegen de van corruptie verdachte ex-douanier Gerrit G. heeft het Openbaar Ministerie (OM) de hoogst mogelijke gevangenisstraf van zestien jaar geëist. De man zou volgens het OM een rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van grote partijen cocaïne in de Rotterdamse haven.

De verdachte was werkzaam op de afdeling pre-arrival in de haven. Daar wordt bepaald welke containers worden gecontroleerd en welke meteen door kunnen. G. zou containers met drugs hebben doorgelaten en daarvoor een aanzienlijke vergoeding, een percentage van de binnengehaalde partij, voor hebben gekregen van de drugssmokkelaars.

Volgens het OM hield G. er een luxueuze levensstijl op na. In zijn woning werd in een plastic tas 1,1 miljoen euro gevonden en in beslag genomen. Justitie denkt dat G. soms wel tot 7,5% kreeg van de waarde die de cocaïne op de Nederlandse markt had. Tegen zijn medeverdachten zijn ook hoge straffen geëist. Het OM eiste 12 jaar tegen Dennis van den B., 10 jaar tegen Andre van de H. en 8 jaar cel voor Rene F.