© US Army via Wikimedia Commons

16 jaar geëist voor poging liquidatie Vinkeveen waarbij schutter door doelwit werd doodgeschoten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 16 jaar cel geëist voor een poging tot liquidatie bij The Harbour Club in Vinkeveen. Eén van de schutters werd door het doelwit doodgeschoten.

Op 6 maart van dit jaar vond er een wilde schietpartij plaats op de parkeerplaats van de horecagelegenheid. Uit onderzoek van de politie bleek dat een 21-jarige man uit Lelystad samen met een handlanger naar Vinkeveen is gereden. Daar hebben ze urenlang op het parkeerterrein van The Harbour Club gewacht op hun beoogde doelwit.

Toen de man naar buitenkwam werd het vuur geopend met een automatisch vuurwapen. Het doelwit wordt niet geraakt maar een onschuldige omstander wordt wel getroffen door een kogel. De schutter valt het doelwit vervolgens fysiek aan en slaat hem hard op zijn hoofd met het vuurwapen. Het gaat er wild aan toe en de schutter krijgt dekking van de 21-jarige man in de vluchtauto.

De twee rijden kort weg en op het moment dat de schutter een nieuw wapen in handen heeft, gaat hij opnieuw naar het doelwit toe die op de parkeerplaats ligt. Hangend uit het raam met een automatisch wapen schiet de schutter op het slachtoffer. De beschoten man is ook gewapend en schiet de schutter (die met een wapen uit het raam schoot) in zijn hoofd. De 21-jarige man rijdt vervolgens naar het ziekenhuis maar zijn handlanger is niet meer te redden en komt later die dag te overlijden. Het doelwit van de liquidatie heeft een schedelbasisfractuur en een gebroken been opgelopen, maar overleeft de aanval.

Uit onder meer onderzoek naar zijn telefoon, afgeluisterde gesprekken en sporenonderzoek naar de gebruikte vuurwapens blijkt dat de 21-jarige man uit Lelystad intensief betrokken was bij de liquidatie en hij onder meer verantwoordelijk was voor het leveren van de vuurwapens. Volgens het OM heeft hij zich hiermee schuldig gemaakt aan poging tot moord en eist 16 jaar gevangenisstraf.

Ook naar het doodschieten van de schutter door het beoogde doelwit van de liquidatie wordt strafrechtelijk onderzoek verricht. In deze zaak doet de verdediging een beroep op noodweer. Het OM zal hierover op een later moment een definitief standpunt innemen.