© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

18 jaar cel geëist voor doodschieten man in café Utrecht

Het OM heeft 18 jaar cel geëist voor het doodschieten van een man in een café in Utrecht.

In de avond van zaterdag 9 oktober 2021 heeft zich een tragische schietpartij voorgedaan in café De Plak aan de Vleutenseweg in Utrecht. Een man is hierbij doodgeschoten en een vrouw raakte zwaargewond. Vandaag stond de 40-jarige verdachte van deze schietpartij terecht en het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van achttien jaar geëist tegen hem wegens doodslag, poging tot doodslag en mishandeling met voorbedachte raad.

Dankzij scherpe beelden van een beveiligingscamera in het café en verklaringen van getuigen kon een duidelijke reconstructie van het gebeuren worden gemaakt. Op de beelden is te zien hoe de verdachte het café binnenloopt en op een man afstapt die bij een tafel staat. Vrijwel direct slaat de verdachte deze man twee keer hard op zijn hoofd. Omstanders grijpen meteen in en houden de verdachte vast, maar toch schiet hij met een pistool op een andere omstander die in de buurt komt staan. Het slachtoffer wordt van dichtbij in de borst geraakt en overlijdt ter plekke. De kogel doorboort zijn lichaam en raakt vervolgens ook een vrouw die achter hem staat. Zij overleeft het incident wel, maar raakt wel gewond.

De verdachte weet na de schietpartij te vluchten en wordt pas zes dagen later aangehouden nadat hij zichzelf heeft gemeld bij de politie. Het Openbaar Ministerie acht het wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte schuldig is aan doodslag, poging tot doodslag en mishandeling met voorbedachte raad. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte naar het café is gekomen met het plan om de man die hij twee keer op het hoofd sloeg te mishandelen. Het motief hiervoor ligt mogelijk in een ruzie die ze eerder hadden op een camping. Het is echter onduidelijk waarom de verdachte heeft geschoten, aangezien hij geen aannemelijke verklaring heeft gegeven hiervoor. Mogelijk heeft ook de campingruzie hiermee te maken.

De beelden laten zien dat de verdachte het vuurwapen heeft gericht op het slachtoffer en de trekker heeft overgehaald. Een noodweerscenario of een ongeluk waarbij het wapen per ongeluk is afgegaan is daarmee niet aannemelijk. Ook is er geen stoornis vastgesteld bij de verdachte en wordt hij als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd. Al met al is het Openbaar Ministerie van mening dat alleen een lange gevangenisstraf van achttien jaar passend is voor de drie ernstige misdrijven waarvan de verdachte wordt beschuldigd. De slachtoffers en nabestaanden hebben immers groot onrecht aangedaan gekregen en vele andere aanwezigen in het café zijn getraumatiseerd door de verschrikkelijke en schokkende gebeurtenis.