Een beetje zon en een beetje wiet © Crime-Nieuws.nl

18 jaar geëist tegen broers voor doodschieten broers om ripdeal wiet in café Nijmegen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van 18 jaar geëist tegen twee broers voor het doodschieten van twee mannen, ook broers, in een café in Nijmegen.

De vermoedelijke aanleiding voor de dodelijke schietpartij zou een ripdeal om een partij wiet zijn geweest. In een fractie van een minuut zouden, volgens de officier van justitie, met drie vuurwapens in totaal 22 kogels zijn afgevuurd. Volgens het OM heeft de 46-jarige verdachte eerst meerdere schoten gelost op één van de slachtoffers. Als het slachtoffer op de rug de grond ligt, pakt de 46-jarige verdachte het wapen van het slachtoffer, waarna hij nog twee schoten op het slachtoffer lost.

Het andere slachtoffer ligt op dat moment op de buik op de grond: hij blijkt ook getroffen te zijn door kogels uit de wapen van de verdachte. Desondanks schiet de verdachte het tweede slachtoffer ook nog twee keer in de rug met het wapen van het eerste slachtoffer. Van noodweer is wat het OM betreft geen sprake: uit beelden blijkt volgens het OM dat verdachte begon met schieten zonder dat het slachtoffer een wapen trok, of probeerde te trekken. Het tweede slachtoffer zou geen wapen hebben gehad en probeerde weg te rennen op het moment van schieten, aldus een woordvoerder van justitie.

De rechtbank heeft de twee broers destijds veroordeeld tot 15 en 16 jaar cel voor het doodschieten van twee andere broers in een café. De oudste (46) broer heeft toegegeven de twee slachtoffers te hebben doodgeschoten, maar zegt dat dit zelfverdediging was. Hij had zelf een wapen meegenomen naar het café en verklaarde dat één van de anders broers als eerste het vuur opende. De andere man (38) ontkende te hebben geschoten. Op basis van forensisch bewijs en een verklaring die in een undercoveractie zou anders blijken. Het Openbaar Ministerie (OM) had 15 en 17 jaar cel geëist tegen de twee broers.