© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Tot 17 jaar cel geëist voor doodschieten broers met 18 kogels in Turks café Nijmegen

Tegen twee broers is dinsdag 15 en 17 jaar gevangenisstraf geëist voor een schietpartij in een Turks café in Nijmegen. Daarbij kwamen destijds twee mannen, ook broers, om het leven.

In de nacht van 9 op 10 mei 2016 werden de broers Najim en Othman Echargui doodgeschoten in Café Istanbul in winkelcentrum Malvert. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de broers Gjordan D. (43) en Björn D. (38) verantwoordelijk voor het lossen van de dodelijke schoten.

Uit onderzoek van justitie blijkt dat één van de twee op beide slachtoffers heeft geschoten en de ander alleen op één van de doodgeschoten broers. In totaal zijn er 22 kogels afgevuurd in Café Istanbul. Daarvan waren 18 stuks raak.

Ruzie over een wiethok ligt vermoedelijk ten grondslag aan de dodelijke schietpartij in het café, waarbij volgens de officier in totaal drie vuurwapens zijn gebruikt. Zowel de twee verdachten als één van de slachtoffers had een vuurwapen bij zich.

Volgens de officier van justitie heeft de 38-jarige man met zijn vuurwapen eerst een aantal schoten gelost op één van de slachtoffers. Als het slachtoffer op de rug de grond ligt, pakt de 38-jarige man het wapen van het slachtoffer, waarna hij nog twee schoten op het slachtoffer lost. Aldus het OM.

Een derde verdachte, de eigenaar van het café, hoorde een straf van zes maanden tegen zich eisen. Hij zou samen met de twee verdachte broers een videorecorder met camerabeelden van de schietpartij uit het café in het Maas-Waalkanaal hebben gegooid. Ondanks het weggooien van de recorder zijn de beelden op een later moment alsnog veiliggesteld. De rechtbank in Arnhem doet op 13 maart uitspraak.