© Politie

18 jaar geëist voor plakken peilbaken onder auto bij liquidatie Serdar Ay in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 18 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van het plakken van een peilbaken onder een auto bij een liquidatie in Amsterdam.

Op 20 oktober 2020 werd de 33-jarige Serdar Ay in de buurt van zijn woning in Osdorp doodgeschoten. Het slachtoffer bleek na onderzoek niet het vermoedelijke doelwit te zijn. Hij had de auto geleend van het echte doelwit. Een 27-jarige kwam door DNA sporen in beeld voor betrokkenheid bij de liquidatie. Volgens het OM speelde hij een cruciale rol bij de moord door een peilbaken te kopen, te activeren en onder de Volkswagen Polo van het doelwit te plakken. Op het baken is het DNA van de verdachte op verschillende plekken gevonden. Hij erkent dat hij het baken heeft gekocht en geactiveerd, maar ontkent het plaatsen van het baken onder de auto.

‘Dat er weer een onschuldige burger slachtoffer is geworden, heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt in de maatschappij, waarbij de roep om harder afstraffen steeds luider klinkt.’ Kennelijk maakte het voor de daders niet uit wie er om het leven werd gebracht, melden de officieren van justitie tijdens dezitting. ‘Deze gruwelijke onverschilligheid maakt deze moord extra wrang en beangstigend: het lenen van een auto om eten te halen voor zijn vrienden, is Serdar Ay die avond fataal geworden. ‘

Naast betrokkenheid bij de liquidatie wordt de man ook verdacht van een gewapende overval op een winkel in Alphen aan den Rijn. Twintig dagen na de moord werden twee medewerkers door twee gemaskerde criminelen bedreigd met een vuurwapen. De daders wisten in totaal 128 mobiele telefoons en de mobiele telefoons en sleutels van de twee winkelmedewerkers buit te maken. Er zijn heldere camerabeelden van de overval waarop precies te zien is wat er zich in de winkel heeft afgespeeld.

De 27-jarige verdachte is als één van de twee daders door meerdere agenten afzonderlijk van elkaar herkend. Naast de herkenning is er volgens het OM meer bewijs die leiden naar de verdachte. Het gaat om telecomgegevens, ANPR-gegevens en tapgesprekken met stemherkenningen. Vorig jaar oktober zijn twee mannen voor deze overval door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

De verdachte heeft op geen enkel moment verantwoording afgelegd voor zijn handelen. Van hem is weinig bekend. Wel is volgens de officieren van justitie duidelijk geworden dat de verdachte zijn kennelijk crimineel verdiende geld heeft uitgegeven door hotelkamers te boeken en op reis te gaan. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.