© Crime-Nieuws.nl

Tot 10 jaar cel voor criminelen regio Gouda na ontvoering vanwege mislukt cocaïnetransport

De rechtbank Den Haag heeft tot 10 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het voorbereiden van drugshandel en een ontvoering.

In mei 2020 werd door de verdachten geprobeerd een lading cocaïne van 65 kilo naar Engeland te smokkelen. De drugstransport kwam daar uiteindelijk niet aan en de mannen gingen op zoek naar de persoon die hiervoor verantwoordelijk werd gehouden. Deze man is vervolgens korte tijd ontvoerd. Verder waren de verdachten op zoek naar familieleden en de ex-partner van deze man. Daarbij is volgens de rechtbank in één geval gebruik gemaakt van een vuurwapen en een handgranaat. De vijf verdachten zijn hier allemaal, in meer of mindere mate, bij betrokken geweest. 

Naar aanleiding van berichten verstuurd via pgp-dienst Encrochat kwam de politie de mannen op het spoor. Uit deze berichten bleek verder dat een deel van de verdachten ook voorbereidingshandelingen pleegde voor de handel in en het produceren van harddrugs, zoals cocaïne en XTC. Het ging daarbij om aanzienlijke hoeveelheden. Een aantal verdachten bleken bij doorzoekingen ook drugs en wapens voorhanden te hebben. 

Volgens de verdediging was het onderzoek naar Encrochat niet rechtmatig, maar de rechtbank is daar niet mee eens. De verdachten hebben straffen variërend van 14 maanden tot 10 jaar opgelegd gekregen.