Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

18 jaar voor moord op ex-vriendin in Rotterdam na googelen ‘doden met kussen’

Een man (30) uit Barendrecht is door de rechtbank veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op zijn ex-vriendin.

Het levenloze lichaam van Bianca van Es werd in november 2018 door haar ouders in haar flat in Rotterdam aangetroffen. De gaskraan bleek op dat moment open te staan waardoor de woning zich vulde met gas.

Na het aantreffen van het levenloze lichaam van het slachtoffer heeft de politie een onderzoek ingesteld en kwam een verdachte in beeld. De 30-jarige Stephan K. werd een week later opgepakt en vastgezet op verdenking van betrokkenheid. Hij heeft bevestigd dat hij de avond van haar dood bij haar in de woning was, maar heeft telkens ontkend iets met de dood van Bianca te maken te hebben.

Uit pathologisch onderzoek kwam een aantal mogelijke doodsoorzaken naar voren. Zo zou er sprake kunnen zijn geweest van een natuurlijke dood door een allergische reactie op pinda of een acute hartdood, maar ook van een niet natuurlijke dood door verwurging door drukken op de hals of de romp of verstikking door iets op de mond of neus te drukken.

De rechtbank heeft de door de patholoog genoemde mogelijke doodsoorzaken bekeken in samenhang met de resultaten van het politieonderzoek en sluit op die basis een natuurlijke doodsoorzaak uit. De rechtbank concludeert dat het slachtoffer door verwurging of verstikking om het leven is gebracht

Door de politie is namelijk in de woning een sleepspoor aangetroffen, dat erop duidt dat het levenloze of bewusteloze lichaam van Bianca is versleept. Een dergelijk spoor past niet bij een natuurlijke dood. Ook is uit het politieonderzoek gebleken dat de verdachte in de dagen voor het overlijden van het slachtoffer op internet heeft gezocht naar manieren om een einde aan iemands leven te maken.

De verdachte heeft onder andere gezocht naar ‘iemand te wurgen zonder sporen’, ‘doden met een kussen’ en ‘verstikken door gas’. Hij zocht ook met de zoekterm ‘pinda’s mengen door koffie’. Gelet op de pinda-allergie van het slachtoffer gaat de rechtbank ervan uit dat deze zoektermen betrekking hebben op de voorgenomen dood van het slachtoffer.

De rechtbank gelooft niet dat de verdachte alleen maar naar informatie zocht omdat hij een einde aan zijn eigen leven wilde maken. Bovendien heeft de verdachte nadat hij de woning verliet en voordat zijn ex-vriendin door haar ouders werd gevonden veelvuldig gezocht op internet naar ‘112-meldingen’, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

K. heeft uiteindelijk 18 jaar gekregen voor de moord op zijn ex. De verdachte kan nog in hoger beroep. Wat extra strafverhogend was het feit dat het dochtertje (2) van Bianca aanwezig was toen haar moeder om het leven werd gebracht.