18 maanden cel geëist tegen Amsterdammer voor coronafraude en diefstal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Rotterdam 18 maanden celstraf geëist voor een 28-jarige Amsterdammer. De man wordt verdacht van coronafraude en diefstal.

De man zou dertien aanvragen ‘Tegemoetkoming Ondernemers getroffen sectoren Covid-19’ (TOGS) en drie aanvragen ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten’ (TVL) valselijk hebben opgemaakt. Daarmee zou hij de overheid voor bijna twee ton hebben benadeeld. Ook wordt de man verdacht van het opzettelijk doen van een valse aangifte bij de politie en het verduisteren van vier verschillende goederen, voornamelijk DJ-apparatuur.

Coronafraude

Het onderzoek naar de man is gestart na een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uit onderzoek bleek dat de man via zijn Digi-account meerdere aanvragen voor corona-steunmaatregelen heeft ingediend voor zijn eigen bedrijf, maar ook namens twaalf andere bedrijven.

Het bedrijf van de verdachte bleek sinds 2016 geen of amper omzet te draaien, waardoor het niet in aanmerking kwam voor een tegemoetkoming van omzetverlies, zoals beoogd in de corona-steunmaatregelen. De andere twaalf aanvragen werden gedaan met verschillende bankrekeningen die niet op naam van de organisaties in kwestie stonden, maar op naam van de verdachte. Ook zeggen deze bedrijven de verdachte geen toestemming te hebben gegeven om namens hun bedrijf een aanvraag in te dienen.

Diefstal

Tegelijkertijd onderzocht de politie Amsterdam verschillende aangiftes tegen de verdachte. De verdachte zou dure apparatuur, waaronder een draaitafel en een cinema camera, gehuurd en vervolgens verduisterd hebben voor een bedrag van 60.000 euro.

Strafeis

De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke celstraf van achttien maanden. “Verdachte heeft in korte tijd onterechte aanvragen voor landelijke subsidieregelingen ingediend die door de Nederlandse overheid in het leven waren geroepen om bedrijven te ondersteunen ten tijde van de coronacrisis. Hierbij is ten onrechte gemeenschapsgeld uitgekeerd waar verdachte geen recht op had. Hij heeft misbruik gemaakt van de financiële hulp die bedoeld was voor getroffen ondernemers die het echt nodig hadden”, aldus de officier van justitie.